Sommaren står för dörren och allt fler längtar ut på landet till sommarstugorna, och den som inte har en egen vill nog köpa sig en – men för att göra ett så bra sommarstugeköp som möjligt finns en hel del saker att tänka på.

Den som äger ett fritidshus är väl medveten om att det är hög tid att renovera sommarstugan nu i vår, speciellt om man går i försäljningstankar. Vad bostadssajten Hemnets pressansvarige Staffan Tell tipsar alla spekulanter om är nämligen att man ska tänka hur man vill använda sin nyinköpta sommarstuga på: till exempel om man vill ha en den som en plats att ta paus från alla måsten eller om man vill ha den som ett hobbyprojekt. Övervägande svar är att man köper en sommarstuga för avkopplingens skull och därför är det många som väljer bort stugor med alltför stora och många renoveringsbehov – så ska du sälja: gör de stora renoveringarna och lämna det kosmetiska till nästa köpare. Det kan du göra genom att undvika att byta tapeter eller bara måla vitt så att det är enkelt för nästa ägare att måla om ifall det är något som denne är intresserad av.

Att tänka på som köpare

Är du en av dem som ska köpa sommarstuga? Då bör du ta till dig av Stefan Tells tips som han berättat om för Expressen. Vad han anser är det viktigaste att tänka på, förutom att du ska fundera på vad du vill använda stugan till, är:

  • Skriv en lista på vad som är det viktigaste att stugan har, till exempel funktion, wc, nära till vatten, insynsskydd, öppen spis och liknande. Ranka sedan dessa i en prioriteringsordning och kom ihåg att du inte kan få allt men du kan få det viktigaste.
  • Håll ett öppet sinne – kom ihåg att du kan renovera om, måla om och förändra bäst du vill när stugan väl är din så ha ett öppet sinne och snöa inte in dig på detaljer.
  • Var förberedd i budgivningen – det kan gå snabbt och priserna kan skjuta i höjden om det finns många intressenter så ha alla bankpapper klara.