Att äga en häst är något som kräver tid och omtanke, speciellt när det handlar om säkerheten. Ska man transportera hästen från olika platser gäller det att man har en bra hästtransport medan man behöver en bra ridhjälm om man ska ut på en ridtur.

En livsstil på landet med sina hästar betyder att man måste lägga ner mycket energi och tid på att få hästen att må bra. Mår inte djuren bra, kommer man själv inte heller att må bra. Därför är det viktigt att man tänker på allt ifrån rätt utrymmen och föda till säker hästtransport. Därför har vi här sammanfattar några viktiga delar som är extra bra att tänka på om man äger en häst.

 

Säkerhet för häst och hästägare

 

  • Det första man ska tänka på är att hästarna har tillräckligt med utrymme både när det vistas inomhus som utomhus. Det finns riktlinjer och regler för hur man ska tänka på bland annat Jordbruksverket. Där skriver man att det är viktigt att hästen får vistas fritt i sina naturliga gångarter där föremål som skada hästen inte får finnas inom inhägnaden. När det blir kallt ute får hästarna inte vistas utomhus mer än 16 timmar per dygn innan de får tillgång till sin ligghall.

 

  • En annan viktig del som handlar om hästens säkerhet rör eventuell transport av hästen och hur den går till. Lika viktigt som det är för människor att använda bilbälte och ha krockkudde är det att även hästen har sina delar i en hästtransport som ska minska risken för skador vid en eventuell olycka.I en artikel på Allt om bilar skriver man att det är viktigt med körkortsbehörighet för att köra hästtransport. Man behöver även en bil med motor som klarar av att dra tunga släp. Mer info kan man ta del av i artikeln.

 

  • En sista punkt som är viktig, framförallt för dig som hästägare, är att äga en bra ridhjälm. I en artikel på SVT skriver man om ett test av olika ridhjälmar för att säkerställa vilka hjälmar som är bäst. Det är viktigt att man även byter ut hjälmen med jämna mellanrum för att kunna vara trygg med att hjälmen faktiskt är i ett bra skick. Har man ramlat av hästen någon gång och slagit hjälmen i marken, är det läge att byta direkt.