Det finns många situationer då det är bra att ha en kniv till hands. Det gäller inte minst om man bor på landet. Men vad gäller om man åker in till stan, och har kniven kvar i bältet.

I Bondersbyn är det många som bär kniv varje dag. Många använder en eller flera knivar dagligen i sitt arbete, när de fixar saker i hemmet, eller när de är ute i skogen. Att fiska eller jaga utan minst en kniv är inte att tänka på.

Men så händer det att man åker direkt från jobbet eller jakten till K-rauta i Haparanda, eller står hemma i arbetsbyxor och fixar med någonting, kommer på att någonting saknas, och åker iväg för att köpa det. När man kliver ur bilen och gått några steg över parkeringen inser man att man bär kniv på allmän plats. Finns det inte något som heter Knivlagen?Aborrar på tidning

En kvinna i Stockholm blev förra året åtalad för brott mot knivlagen. Hon hade en tidig lördagsmorgon försökt avstyra ett bråk, och hade då ställt ifrån sig sin handväska. När polisen kom till platsen och försökte lugna kvinnan, som var berusad och mycket upprörd, hittade de en fällkniv i väskan. Hon åtalades för brott mot knivlagen, även om det inte påstods i åtalet att kniven hade tagits ut ur handväskan. Kvinnan själv nekade till brott och hävdade att kniven ifråga var en kökskniv, som hon hade tagit med till den fest hon varit på för att använda i köket. När hon lämnade festen tog hon med sin kniv.

Tingsrätten friade kvinnan, men domen överklagades och kvinnan dömdes i hovrätten till 1200 kr i böter för brott mot knivlagen. Högsta Domstolen tog dock upp fallet, och friade kvinnan. Hon hade visserligen befunnit sig på Götgatan, där det finns många krogar, och det är en klart olämplig miljö att gå runt med kniv i handväskan. Men kvinnan var på väg hem, från en fritidsaktivitet där kniven hade använts, och en kniv kan vara både vapen och verktyg.

När får man bära kniv?

En konsekvens av domslutet är att Högsta Domstolen har sammanställt en lista på när det är okej att bära kniv. Denna lista återges av tidningen Svensk Jakt.

  • I situationer där innehavet av kniv framstår som naturligt är det tillåtet för jägare och friluftsfolk att ha kniv. Till friluftsfolk räknas också scouter. Även i samband med slöjdundervisning är det tillåtet att bära kniv.
  • En hantverkare som brukar använda en kniv i sitt arbete får bära med sig denna också på allmän plats, även om kniven inte behövs för den aktuella arbetsuppgiften. Det är inte förbjudet att stanna för att lyssna på en konsert, ett torgmöte eller liknande med kniven i bältet eller knivfickan. Kniven får dock inte bäras vid sammankomster som inte har med yrkesutövningen att göra.
  • Att förvara en kniv i ett fordon på allmän plats är för det mesta befogat. Innehavaren kan ju vara på väg ut i naturen, för att jaga, fiska eller ägna sig åt scoutverksamhet. Högsta domstolen är så att säga mer generös med definitionen av när knivinnehav är befogat i ett fordon.