Är de som bor på landet mer påhittiga? Ja, det kanske vi är. Att leva på landet är billigt, åtminstone om man bortser från kostnaderna för bensin och andra drivmedel. Det går också att få inkomster från många olika håll.

Det går att försörja sig på många olika sätt. Ett sätt, som inte alla tänker på, men som var vanligare förr, är att ha flera olika inkomstkällor. I städerna kallas detta gig-ekonomi*, men det är egentligen inte något nytt. På landet har många fått sitt uppehälle på detta sätt under lång tid, man skulle kunna kalla det för ”Åsa-Nisse-ekonomin”.Höna

Inkomstkällor

Några saker man kan göra för att tjäna pengar, om man bor på landet, är följande:

  • Sälja virke, om du äger skog.
  • Arrendera ut mark till en lantbrukare.
  • Hyra ut djur till markägare. Det går att få EU-bidrag för djur som betar på ens mark. Om en person äger mark, men inte har djur, och du har djur, kan detta bli en bra affär för er båda.
  • Har du fastigheter som du inte använder, exempelvis en gäststuga på tomten? Hyr ut den till sommargäster, på Blocket eller Airbnb. En fördel med att välja den senare sajten är att du då kan se vad andra värdar har satt för betyg på gästen.
  • Skaffa höns och sälj ägg. Det här kräver inte att du bemannar någon kassa, i alla fall inte om du litar på dina kunder. Lägg dagens ägg i ett kylskåp, och sätt upp ett anslag om att kunderna kan Swisha, eller lägga pengar i en burk.
  • Äger du en traktor eller liknande fordon? Det finns alltid folk som behöver hjälp med olika saker, så kanske kan du vara dem behjälplig och också få lite pengar för besväret.

Det kanske inte handlar om stora inkomster, men i vissa fall är dessa inkomster lätta. Och många bäckar små blir ju, som vi alla vet, en stor å. Tänk på att du oftast måste skatta för den här typen av inkomster, så ta reda på i förväg vilka regler som gäller.

*Om du vill veta mer om begreppet gigekonomi, klicka här.