Allt som man odlat själv smakar bättre, men frågan är om smakskillnaden är större när det gäller något annat än örter. Att odla sina örter är inte svårt, och ger mycket tillbaka.

Många svenskar kommer idag endast i kontakt med färska örter i form av de som säljs i kruka i snabbköpen. Dessa örter odlas i näringslösning, i stora växthus, och kommer aldrig i kontakt med vare sig riktig jord eller direkt solljus. Därför är det inte konstigt att egenodlade örter smakar mer, vi skulle rent av säga att de smakar mest. Odlar man själv kan man dessutom välja mellan fler sorter än de som finns att köpa på Ica eller Coop.Egenodlad basilika

Dill, koriander, körvel och persilja kan planteras i landet så snart jorden är tillräckligt varm. Andra örter mår bäst av att frösås inomhus. Detta kan man göra i mars. Enklast är att använda sålådor, och plantera om plantorna i enskilda krukor när de vuxit till sig lite. Det finns även speciella verktyg för att tillverka såkrukor av tidningspapper. Det är viktigt att märka ut vilken växt som finns i vilken kruka, för när plantorna börjar komma upp ser alla likadana ut.

Använd rätt sorts jord och läs anvisningarna på fröpåsen. Jorden ska inte vara för kraftigt gödslad, och hur djupt fröna ska placeras står skrivet på påsen. Använd inte blomjord eller trädgårdsjord till örter i kruka, utan köp helst speciell kryddjord. Täck över krukan eller sålådan med genomskinlig plast med små hål i, och lägg en tidning ovanpå. Placera lådan eller krukan på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Den optimala miljön för fröna är varm, mörk och fuktig, så vattna ofta, men inte för mycket i taget. Jorden ska bli fuktig, men inte blöt.

Fler tips om hur man tar hand om sina kryddörter finns att läsa här.