Nu närmar sig sommarstugan och det är snart dags att lämna storstäderna för lata dagar på landet, men innan du plockar in familj, barn och packning i bilen och tar er till sommarstugan kan det vara bra att kontrollera hur stugan faktiskt mår såhär efter vintern – kanske behövs den rent av renoveras en hel del innan den är bebolig igen?

Att renovera i sommarstugan är det många som gör nu på vårkanten för att göra sommarens dagar extra härliga. Kanske är det dags att rusta upp en aning? Många väljer mer omfattande renoveringar av badrum och sätter in ett litet hörnbadkar från Badspecialisten samtidigt som andra istället väljer att fokuserar på att röja upp på tomten efter vinterns slitningar. Men oavsett vad för typ av förändring man gör i sin sommarstuga finns det vissa saker att kolla lite extra – något som ofta behövs efter att stugan stått tom en period är nämligen att genomföra lite underhåll. Något som till exempel Elle Decoration tipsar om är att gå igenom stugan efter en checklista på vad som vanligtvis behöver lite extra kärlek och omvårdnad. Vad de tipsar om att se över är bland annat:

  1. Takpannorna – kolla hur de ser ut, om någon är trasig och behövs bytas ut, passa också på att rätta till skeva pannor. Glöm heller inte att kontrollera även under pannorna, kanske är underlaget i behov av en upprustning också.
  2. Husgrunden – något som tar stryk på alla hus i vintertid är grunden, se därför till att det inte uppstått sprickor och se till att laga dessa på rätt sätt.
  3. Husfasaden – kanske är det dags att måla om nu? Kolla också så det inte finns fukt- eller mögelskador som behöver åtgärdas.
  4. Fönstren – sommarstugor har ofta äldre fönster som varit med i några år och det är viktigt att dessa är hela då man annars riskerar att vatten läcker in och förstör dem. Tur är att det ofta är billigare att lämna in dem på renovering än att köpa helt nya och byta ut dem.
  5. Hängrännor – kolla så att snö och is inte har gjort dina rännor böjda eller sneda för då kan de behövas att bytas ut. Kontrollera också så att stuprören faktiskt leder bort vattnet från byggnaden, ibland är dessa nämligen orsak till skador på fasad och grund när de inte leder bort vattnet på rätt sätt.
  6. Skorstenen – när hade du sotaren över senast? Boka ett besök och passa på att kolla så fogarna är hela och bra, annars är det risk att skorstenen vittrar sönder.

Lyxa till det i stugan

Bara för att man bor på landet behöver man inte leva spartanskt för det. I Expressen skriver man till exempel om hur man av två små sommarstugor renoverat fram en riktig lyxvilla, och det är faktiskt något som alla kan göra. För är det något som inte längre är modernt så är det att leva sparsamt i stugan, nu är det nämligen lyx som gäller. Vad Sydsvenskan till exempel skriver är att vad svenskarna önskar mest att ha i sin sommarstuga är nämligen både elektricitet och varmvatten och ett välfungerande avlopp, detta tätt följt av de mer klassiska önskemålen om att stugan ska ha nära till bad, gärna sjöutsikt eller rent av strandtomt och dessutom ligga avskilt från andra. Så om man är sugen på att just installera ett litet badkar i stugan med lite lyxiga funktioner såsom bubblor är det helt rätt val att göra!