Att sälja skog och virke är en viktig inkomstkälla för många som bor i Bondersbyn med omnejd. Det handlar inte bara om skog i Kalix kommun, många äger mark som ligger långt bort från byn.

En fördel med att bo på landet är att det finns många sätt att tjäna pengar utan att det kräver någon större arbetsinsats. Det handlar inte om någonting som gör att man blir rik, men rikedom handlar om mycket mer än det ekonomiska. Dessutom är det billigt att bo i byn, även om bensinen blir dyrare och dyrare.

Ett sätt att tjäna pengar är att sälja skog och virke. Virke kan säljas i form av avverkningsuppdrag, rotposter eller leveransvirke. De två förstnämnda typerna är vanligast, eftersom de flesta skogsägare inte har den utrustning som krävs för avverkning. Mer om olika avverkningsformer finns att läsa på Skogsstyrelsens sajt. Det finns en stor efterfrågan på virke, och enligt prognoser från Skogsstyrelsen kommer efterfrågan att öka under år 2017. Mer om detta finns att läsa i Skogsaktuellt.

Enkelt att sälja skog

Den som läser detta och äger skog kanske vill sälja en del av virket, men oroar sig för att skogen är i för dåligt skick. Som tur är börjar de flesta affärer med att en virkesköpare inspekterar skogen och kommer med åtgärdsförslag. Skog är en långsiktig investering, så det kan dröja flera år innan åtgärderna ger resultat. Även utbetalningsplanen som utarbetas kan sträcka sig över flera år.

Kanske kommer det snart att bli ännu enklare att sälja virke. I Finland öppnades i somras en handelsplats för virke på nätet, alltså en sorts Blocket för skogsbranschen. Mer om denna plattform finns att läsa i ATL. Om något liknande skulle införas i Sverige kommer det att göra det ännu lättare att sälja virke.