Livet på landet är både idylliskt och hårt på en och samma gång och är det något som är extra vanligt just på landsbygden så är det förekomsten av råttor och gnagare. Inte farligt i sig, men när de kommer in i ens hem kan de orsaka en hel del skada – men som tur är finns knep att ta till för att slippa dem.

Problem med råttor och andra gnagare är inte ovanligt på landsbygden, men det finns sätt att göra så du slipper dem, eller i alla fall försvårar rejält för dem att ta sig in i ditt hem. Visste du till exempel att råttor och möss inte gillar när det är städat? Genom att vara noga med städningen hemma kan du komma långt. Det är nämligen ofta matspill och smulor på golv som lockar in dem från första början och när de väl kommit in kan de bli svåra att bli av med. Hur de kommer in kanske du undrar, vart som helst de kan tränga sig in faktiskt:

”En råtta kan ta sig in genom ett hål stort som en enkrona och en mus genom ett betydligt mindre. Väl inomhus kalasar de på allt från elledningar till tvål och genom sin avföring och urin kan de sprida sjukdomar som till exempel salmonella till oss människor.” mer information.

Renovera och sätt metallnät för öppning

Ett bra förebyggande steg att ta mot råttor och andra gnagare är att renovera huset genom att täta alla håligheter och sprickor. Som citatet ovan berättar kan de ta sig igenom de allra minsta springorna, så inget hål är tillräckligt litet för att lämna otätat. Likaså finns faktiskt en hel del ställen där man måste ha öppet utåt, såsom i ventilationen. Men för att hindra att djuren tar sig in här kan du sätta upp metallnät med små öglor. Det påverkar inte luftflödet alls men hindrar ovälkomna gäster från att ta sig in. Bra kan vara att också vara att hålla koll inomhus. Städa skafferier och plocka upp vardagsspill från golven så lockas djuren inte in. Men tänk på att du inte kan förhindra råttor och gnagare helt och hållet, du kan bara förebygga och inte få bort råttor som redan tagit sig in. Allt du då kan göra är att sätta upp fällor eller rent av anlita en skadedjursbekämpare för att bli av med dem.